Hva er det som gjør at strømprisen varierer?

Først og fremst er det viktig å poengtere at Elekt ikke bestemmer strømprisen din. Vi selger strømmen videre til en pris som allerede er satt.

Når det er sagt så er det mange årsaker til at strømprisen varierer fra uke til uke, dag til dag og time for time. Vi tar for oss de tre aller viktigste årsakene her, men det er selvsagt flere årsaker som kan påvirke strømprisene.

1. Etterspørsel og tilbud
Prisen varierer utifra hvor mange andre som bruker strøm samtidig. Hvis du for eksempel bruker strøm på natten, vil prisen være billigere i forhold til dagtid.

2. Klima
Klimaet er kanskje en av de aller største årsakene til høye strømpriser over tid. Som du sikkert har lest om på nyhetene eller hørt om før kan for eksempel et år med lite nedbør ha stor effekt på strømprisene. Årsaken til det ligger i måten vi produserer strøm. Vannkraft er avhengig av nedbør, helst jevn nedbør over tid.

3. Marked
Til slutt er det også viktig å nevne det europeiske markedet, for selv om Norge produserer sin egen strøm betyr det ikke at vi ikke er koblet opp mot resten av Europa. Norge både selger og kjøper strøm fra andre europeiske aktører, derfor har det europeiske kraftmarkedet en betydelig effekt på strømprisene i Norge.