Hva er forskjellen mellom strøm og nettleie?

Nettleie er det du betaler til din lokale netteier, eieren av strømnettet der du bor, for å få strømmen levert hjem til deg.

Netteier har enerett innenfor sitt geografiske område – derfor kan man ikke skifte til en annen netteier med mindre man flytter til et annet område. Eksempel: I Trondheim er netteieren Tensio og i Oslo er det Elvia.

Strøm kjøper du av en selvvalgt strømleverandør.

Strømleverandøren kjøper strømmen fra strømbørsen, Nordpool, og selger den videre til deg.
Du kan velge når som helst å bytte hvem som skal kjøpe strøm for deg.

Kort sagt:

Nettleie er for leie av veien som strømmen transporteres på – for at strømmen skal komme frem til deg.
Strøm er for selve strømmen du får ut fra stikkontakten og bruker.